+ 385 48 62 45 85

O savezu

Rukomet na području Križevaca

M u š k i

1954.godina

Križevački radnici koji su gradili hidroelektranu u Novom Vinodolu za Riječko poduzeće prvi se rekreativno susreću sa velikim rukometom. Tamo se skupljaju i igraju veliki rukomet koji se je igrao bez vođenja lopte na nogometnom igralištu. Čovjek koji je prvi počeo prikazivati rukomet kao sportsku igru u Križevcima je profesor Ivan Seljanec. Bio je profesor na učiteljskoj školi. Krajem 50.-tih i početkom 60.-tih u Križevcima postoje 5 srednjih škola i dvije osnovne koje su osnovale svoje školske klubove.

Igralište O.Š. Bratstvo i Jedinstvo 1955-1957.

SEZONA 1959. i 1960.

Osnovan je i podsavez u kojem se rukomet igrao u jesenskom i proljetnom djelu a tu su se natjecale ove Križevačke škole: Škola u privredi (ŠUP), Industrijska škola, Poljoprivredna škola, Učiteljska škola, Gimnazija te gornja i Donja osnovna škola.

SEZONA 1957./1958.

Izgradilo se asfaltno igralište tzv. Bukvićevo. Izgradnja tog igrališta puno je značila daljnjem razvoju rukometa jer se do tada igralo samo na lešu. U to vrijeme postojalo je sedam takvih igrališta u Križevcima. Mora se napomenuti da je taj teren tada bio obična baruština i da su to sami igrači navažali kamen tačkama i sami su napravili pripremu za asfaltiranje igrališta i uređenje tribina za publiku.

1955-1957 Bukvićevo igralište kod baze

GODINA 1961.

RK «POLET», klub križevačke gimnazije pobijedio je u podsavezu i stekao pravo da igra u zoni i tada su Križevci imali dva svoja kluba koja su se natjecala u zoni. «KRK» je vodio Drago Bukvić, a RK «POLET» su vodili Petar Božanić i Tomica Zlatić.

KRK -1962

GODINA 1966.

Križevački rukometni klub («KRK») mijenja naziv u RK «ČELIK».
RK RK «ČELIK» natječe se u regionalnoj ligi s promjenjivim uspjehom.

SEZONA 1984./1985.

Klub RK «ČELIK» mijenja naziv i sponzora te postaje RK «KRIŽEVČANKA».

RK «KRIŽEVČANKA»

RAZDOBLJE 1990. – 2000.

Poslije Domovinskog rata klub se pojavljuje pod imenom RK «KTC» .

SEZONA 2007/08.

Reorganizacijom svih liga i KTC je ušao ponovo u drugu ligu, no ovaj put gotovo sa svim svojim dečkima osim dva pojačanja iz Bjelovara.

RK K T C

Ž e n e

1.10.2000.

Osniva se ženski rukometni klub – ŽRK KRIŽEVCI.
Prvu ekipu vodi profesorica Marijana Fržović, a drugu ekipu Ivan Šimonek. Nakon nekog vremena rađa se ideja za školu rukometa. Za voditelja škole rukometa izabran je Ivan Šimonek.
U međuvremenu klub mijenja naziv u ŽRK «Mlinar».

ŽRK «MLINAR»

 • RK PODRAVKA VEGETA S.D.D.
  Koprivnica

 • ŽRK KTC
  Križevci

 • RK ĐURĐEVAC
  Đurđevac

 • ŽRK KALINOVAC
  Kalinovac

 • ŽRK MLADOST
  Kloštar Podravski

 • RK KOPRIVNICA HANGAR 18
  Koprivnica

 • RK KTC
  Križevci

 • RK GOLA
  Gola

Partneri